Ελληνικά   English   
Για Ραντεβού καλέστε μας στο HTML5 Icon 28210 50037


ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

Κοντά στη μέλλουσα μαμά & σε κάθε γυναίκα…


Θέματα Μαιευτικής

Πόσο βάρος πρέπει να πάρει μια έγκυος στην κύηση και πώς θα τα καταφέρει;
Είναι σημαντικό η έγκυος να πάρει το σωστό βάρος και να κάνει σωστή διατροφή (5 γεύματα), για να διατηρεί το σάκχαρό της σε καλά επίπεδα και το μεταβολισμό της ενεργό. Δεν χρειάζεται να αυξήσει τις ημερήσιες θερμίδες περισσότερες από 300 παραπάνω από αυτές που λάμβανε. Έτσι, μια έγκυος που ξεκινά από καλό βάρος, θα πάρει περίπου 8-10 κιλά. Αν ξεκινάει από άλλη βάση, τότε ανάλογα τοποθετείται σε διατροφή, σε συνεργασία με διατροφολόγο, για να διατηρήσει την υγεία της και του παιδιού της.

Τι να αποφεύγω στη διατροφή μου;
 1. Προσοχή στον υδράργυρο. Να καταναλώνετε ψάρι μόνο 2 φορές την εβδομάδα και να προτιμήσετε τα λιπαρά ψάρια, όπως, σολομό, τόννο ή σαρδέλα.
 2. Μικρή κατανάλωση καφεΐνης (καφές, τσάι, σοκολάτα) είναι επιτρεπτή μια φορά την ημέρα.
 3. Μην καταναλώνετε αλκοόλ.
 4. Πάντα να δίνετε προσοχή, όταν τρώτε έξω από το σπίτι, σε ωμά λαχανικά που ίσως δεν έχουν πλυθεί αρκετά και σε τρόφιμα εκτεθειμένα ή αλλοιωμένα.
 5. Πάντα να έχετε στο νου σας γεύματα ισορροπημένα σε υδατάνθρακες - πρωτεΐνη.

Μπορώ να ταξιδεύω στην κύηση;
Ναι, αρκεί να είναι σε μέρος που μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε μαιευτήριο οργανωμένο, σε περίπτωση τυχόν επιπλοκής στην κύηση. Φροντίστε να ενυδατώνεστε συχνά και αν κάνετε αεροπορικό ταξίδι, καλό είναι να φοράτε αντιθρομβωτικές κάλτσες στην πτήση, ιδίως αν είναι αρκετή ώρα. Μέχρι και τις 35 εβδομάδες, μπορείτε να οργανώσετε τις διακοπές σας ή τα επαγγελματικά σας ταξίδια.

Κολύμπι και κύηση. Μπορώ;
Η καλύτερη άσκηση για εσάς την περίοδο αυτή μέχρι και την τελευταία μέρα κύησης.

Σάουνα, ζεστά ατμόλουτρα και κύηση. Μπορώ;
Όχι, γιατί μπορεί να προκαλέσουν πτώση της πίεσης και αρρυθμία στο έμβρυο ή συσπάσεις.


Συμπληρώματα και κύηση: Τι φάρμακα μπορώ να παίρνω όταν είμαι έγκυος;
Στο Α τρίμηνο φυλλικό οξύ και αν χρειάζεται υποστήριξη στοιχείων περισσότερων, ίσως μια πολυβιταμίνη ειδική για το Α τρίμηνο κύησης. Στην πορεία δίνουμε στον οργανισμό συμπλήρωμα σιδήρου, μαγνησίου, ενώ ελέγχουμε vit D, ασβέστιο και vit B12, για να χορηγήσουμε, εάν κρίνεται απαραίτητο. Οποιοδήποτε φάρμακο ειδικό χρειάζεται ανάλογα με την ύπαρξη παθολογίας ή μη, πάντα σε συνεννόηση με γυναικολόγο υπεύθυνο για σας.

Τι περιλαμβάνει η παρακολούθηση εγκυμοσύνης;
Αρχικά και ιδανικά, πριν μείνετε έγκυος καλό είναι να έχει ολοκληρωθεί ο προγεννητικός έλεγχος αιματολογικών, PAP test, καλλιέργειες κολπικού υγρού, υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων και ψηλάφησης μαστών, αλλιώς πραγματοποιούνται στο α’ ραντεβού. Στη συνέχεια, υπάρχει ένα πλάνο υπερηχογραφικών και αιματολογικών εξετάσεων, γενικών και ειδικών, που εξασφαλίζει την υγεία της εγκύου, αλλά και το καλώς έχειν του εμβρύου, μέχρι τον τοκετό και τη λοχεία, σε συνεργασία με εμβρυομητρικό ιατρό, μαία και νεογνολόγο. Ο αριθμός έξτρα εξετάσεων ή υπερηχογραφημάτων εξαρτάται από την ύπαρξη τυχόν παθολογίας κύησης, ηλικίας εγκύου ή οικογενειακού ιστορικού.
Τι προκαλεί τη ναυτία ή τους εμετούς στην εγκυμοσύνη;
Η ίδια η ορμόνη της κύησης, η hCG, έχει αυτήν τη δράση, η οποία ενισχύεται και από τυχόν υπογλυκαιμία της εγκύου. Θα μειωθεί και θα εξαφανιστεί συνήθως ως την 12η εβδομάδα.

Για να βοηθήσουμε την ανακούφιση των συμπτωμάτων, προτείνουμε:
 • δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες και ενυδάτωση
 • όχι λιπαρά γεύματα
 • αποφυγή περιβάλλοντος με έντονες οσμές
 • άσκηση
 • συμπληρώματα με τζίντζερ
 • σύμπλεγμα Vit B, ιδίως Vit B64
 • καλή ψυχολογική υποστήριξη
Η υπερέμεση είναι παθολογία κύησης και αντιμετωπίζεται ειδικά και εξατομικευμένα.

Πότε πρέπει να επικοινωνήσω επειγόντως με το μαιευτήρα μου;
 1. Κολπική αιμόρροια ασχέτου ποσότητας.
 2. Έξοδος υγρών από τον κόλπο.
 3. Κοιλιακό άλγος, συνεχές ή περιοδικό.
 4. Μείωση εμβρυϊκών κινήσεων.
 5. Διαταραχές όρασης.
 6. Έντονος πονοκέφαλος.
 7. Επίμονος εμετός, πάνω από 24 ώρες.
 8. Οίδημα κάτω άκρων, χεριών, προσώπου.
 9. Αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Πότε βλέπω το φύλο του εμβρύου;
Μετά τις 13-14 εβδομάδες, δηλαδή κλείνοντας τον τρίτο μήνα και μπαίνοντας στον τέταρτο.


SEX και κύηση;
Ναι, με προφυλακτικό εφόσον δεν υπάρχει επιπλοκή στην κύηση ή συσπάσεις.

Συνήθως, αποφεύγουμε τον 9ο - 8ο μήνα. Τον 9ο μήνα δεν χρησιμοποιούμε προφυλακτικό, αφού το σπέρμα βοηθά στην προετοιμασία του τραχήλου για κολπικό τοκετό.

Πώς καταλαβαίνω ότι γεννάω;
Θα έχετε κάποιο από τα παρακάτω:
 • Συσπάσεις ολοένα αυξανόμενης έντασης και ανά συντομότερα χρονικά διαστήματα.
 • Αίμα.
 • Υγρά από τον κόλπο.

Τι να περιμένω στη λοχεία;
Στις πρώτες έξι εβδομάδες/40 ημέρες είναι που θα συμβούν όλες εκείνες οι ορμονικές αλλαγές που θα επιτρέψουν την επιστροφή της μήτρας στο αρχικό της μέγεθος προ κύησης. Είναι μια περίοδος ευτυχίας, αφού έχετε το μωράκι σας! Κάποιες φορές όμως, λόγω των ορμονών, μπορεί να βιώνετε μια μικρή κατάθλιψη.

Γι’ αυτό:
 1. Να ξεκουράζεστε όσο είναι δυνατόν.
 2. Να βγαίνετε έξω από το σπίτι.
 3. Να ζητήσετε βοήθεια, αν δεν μπορείτε να το διαχειριστείτε.
 4. Να μιλάτε συχνά με το γυναικολόγο σας.
 5. Να ζητήσετε υποστήριξη θηλασμού, εξατομικευμένη από μαία και μαιευτήρα.
Μην ξεχνάτε το check up λοχείας και τα συμπληρώματα υποστήριξης (σίδηρο, ασβέστιο ή vit D)

Θέματα Γυναικολογίας

Τι είναι ο HPV;
Είναι ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων ή πιο ευρέως γνωστό, ως ιός των κονδυλωμάτων. Έχει πολλούς τύπους, όμως, μας ενδιαφέρουν οι σεξουαλικά μεταδιδόμενοι τύποι που προκαλούν τα οξυτενή κονδυλώματα, ή ορισμένοι ογκογόνοι τύποι, που μπορούν να προκαλέσουν από ανωμαλίες στο PAP test ως δυσπλασία ή καρκίνο. Υπάρχει το εμβόλιο που καλύπτει 9 τύπους του ιού και συνίσταται σε αγόρια και κορίτσια από την εφηβεία.

Κολπική αιμόρροια στην εμμηνόπαυση;
Εάν η περίοδός σας έχει σταματήσει για 1 έτος, τότε θεωρείται ότι είστε στην εμμηνόπαυση. Εάν δείτε αίμα οποιασδήποτε ποσότητας στο εσώρουχό σας, θα επισκεφθείτε άμεσα το ιατρείο για να βρεθεί η αιτία και να έχετε άμεση αντιμετώπιση. Μπορεί να είναι από εκδορά ως καρκίνος του ενδομητρίου.

Κολπική έκκριση: Πότε να ανησυχώ;
Η κολπική έκκριση διαφέρει κατά τη διάρκεια του κύκλου, αλλά και από γυναίκα σε γυναίκα λόγω ορμονικών αλλαγών. Αυτό που θα μας ανησυχήσει είναι αν παρατηρήσετε αλλαγή στο χρώμα, οσμή και αν συνοδεύεται από ερεθισμό, κνησμό ή πόνο, οπότε ίσως κρύβει κάποια μόλυνση. Τότε, θα επισκεφθείτε τον ιατρό σας για καλλιέργεια κολπικού υγρού και δεν θα πάρετε μόνη σας αγωγή από το φαρμακείο